Prosze naoglądajcie sie mojego psa.
Pierwsza jajecznica powstała na dalekim wschodzie, a dokładnie
mówiąc w Chinach, w roku 123 n.e., 25 lutego. Dzień ten nic nie
różnił się od tych innych, z tym wyjątkiem, że na niebie pojawiła
się trąba powietrzna, która porwała wszystkie kury z klasztoru Szaolin.
Kury tak przestraszyły się, że ze strachu zaczęły znosić potężne ilości
jajek. Kury i jajka poczęły wirować zgodnie z ruchem wiatru w trąbie
powietrznej. Gdy trąba powietrzna przeszła, wszystko runęło na
powierzchnię ziemi. Kury zginęły, bo latać nie umiały. Jajka się
rozbijały wszędzie, nawet na patelniach mnichów, którzy przypadkiem
dodali soli i wszystko usmażyli. W ten sposób nieświadomie przyczynili
się do tak gigantycznego rozwoju kulinarnego. Boczek i korzonki
od tej pory poszły w niepamięć. Nadeszła era jajecznicy.