Cześć dziś przygotowałysmy wam coś na słodko a za tem :
PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ :
składniki :
mąka pszenna 280g ( Typ 500 )
woda 320cm 3
margaryna 134 g
jaja 500 g
cukier puder ( do posypania ptysi )
margaryna do blachy 20g
mąka do blachy 10g
krem bita śmietana :
śmietanka kremowa 30 %
cukier puder 84g
cukier waniliowy 12g
Sposób wykonania :
- schłodzoną śmietankę ubić, dodać pod koniec cukier puder i cukier waniliowy.
- sporządzić ciasto ptysiowe :
1. Do garnka należy wlać odmierzoną ilości wody, dodać tłuszcz, sól i zagotować.
2. Do wrzącej mieszaniny wsypac przesianą mąke. Wymieszać szybko, aby nie dopuścić do grudek.
3. Ogrzewać mieszaninę przez 3, 6 minut. Masa musi być gładka, szklista oraz powinna odchodzić od ścian naczynia.
4. Zaparzoną mąkę należy ochłodzić do tempe około 70 stopni C , cały czas mieszając ręcznie - ciasto uciera sie kulą w misce.
5. Do ochłodzonej masy dodać małymi porcjami jaja, cały czas mieszając. Umożliwia to szybkie połącenie w jednolitą masę, oraz ustalenie właściwej gęstości ciasta. Ilość dodania jaj zależy od wilgotności mąki, stopnia jej zaparzenia oraz od wilkości jaj.
6. Ptysie formuje się, wyciskając ciasto przez woreczek zakończony tulejką na blachy, posmarowane tłuszczem i posypane mąką.
7. Odległości między ptysiami powinny wynosić 4 do 7 cm , ponieważ w czasie wypieky ich objętość wzrasta.
- po upieczeniu i ostudzeniu przektoić , napełnić kremem bitą śmietaną, przykryć górną częścią i posypać cukrem pudrem.
Zapraszamy do komentowania i dodawania :)
AnYśka :*