Pyszne ciasto truskawkowe
Składniki:
-2 szklanki truskawek
-1 kostka tofu (400g)
-2, 5 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
-1 łyżeczka agaru
-2-3 łyżki miodu, brązowego cukru albo syropu klonowego
-truskawki i kiwi do dekoracji (albo inne owoce wedle uznania)
-szczypta soli
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolita masę.
Ciasto:
-1 łyżeczka stołowa siemienia lnianego
-1/3 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały)
-1/4 szklanki mąki białej
-1/4 szklanki mąki pszennej razowej
-ok. 3/4 szklanki mleka roślinnego (migdałowe albo z nerkowców)
-2 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 lub 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
Składniki zmiksować w blenderze. Wylać do tortownicy i piec w temperaturze 200C (375F) ok 20 min.
Na podpieczone ciasto wylewamy masę truskawkowo-kremową i pieczemy dalej w tej samej temperaturze przez ok. 40 min.
Po wystudzeniu dekorujemy owocami. Podajemy z gęstym mlekiem kokosowym lub bitą śmietana kokosową i syropem z agawy, klonowym, ryżowym, melasą karobową, itp.
Użytkownik cookingirl
wyłączył komentowanie na swoim fotoblogu.