Witajcie Kochani
Jak już wspominałem, mój blog będzie blogiem misyjnym ;)
Postaram się przekazać Wam wiele interesujących informacji o kawie.
Może kogoś to zaciekawi, mnie bardzo swego czasu wciągnęło.
Na zdjęciu widać kawę 100 % Arabicę Kolumbię Supremo - dokładnie taką kawę mielimy do espresso w coffeefun!!
Jest kilka fundamentalnych rzeczy które każdy barista musi wiedzieć, od zbiorów, obróbki, palenia, po komponowanie kombinacji smakowych na podstawie profesjonalnej degustacji i wyczucia ukrytych związków aromatyczno - smakowych, ale ja nie o tym...
Po 1 Kawa
Ważne jest to żeby była uprawiana jak najwyżej (najlepiej ok 1500 m.n.p.m.)
Duży wpływ na jej smak mają jej sąsiedzi, tj. jeśli w okolicy plantacji rosną drzewa pomarańczowe i cytrusowe, kawa będzie miała wyczuwalny aromat cytrusów, czad co? ;P
Jest mnóstwo (bo blisko 700 różnorakich aromatów kaw), i nie chodzi tutaj o te specjalnie przygotowane poprzez specjalne palenie. Nawet ta Neskafe 3w1 (uwielbiam to sformułowanie ,,kawa trzy w jednym" może mieć wyczuwalne dodatkowe aromaty, ale o degustacji i sposobu jak się ją przeprowadza opowiem kiedy indziej.
Przyjmijmy, że nie dysponujemy ekspresem ciśnieniowym w domu, ale baaardzo lubimy kawę
Czy jesteśmy skazani na wyżej wymienione saszetki? Nie!
Po 1. Kupujemy za około 12 zł ,,spieniacz" do mleka, wygląda on tak jak w linku poniżej:
http://allegro.pl/spieniacz-do-mleka-mini-mikser-first-gw-3-lata-i2919145925.html
Po 2. Kupujemy tzw. French Press, to taki specjalny zaparzacz do kawki, tu już jest nieco drożej, ale widziałem w Pepco do kupienia za około 25 zł
http://allegro.pl/spieniacz-do-mleka-mini-mikser-first-gw-3-lata-i2919145925.html
Po. 3 Kupujemy kawę. W tym celu najlepiej udać się do jakiejś palarni kawy. W każdym mieście takowa się znajduje. Tam specjalista pomoże Wam wybrać idealną dla Was i Waszych upodobań smakowych - kawę.
Jeśli z jakichśkolwiek powodów nie chcecie, lub wstydzicie się pytać obcych (zrozumiałe), podaję maila:
[email protected] - możecie pisać swoje pytania, bądź wątpliowści ;)
Generalnie, dobrze byłoby mieć młynek do kawy, nie są one drogie (polecam nieautomatyczny, starodawny młynek na korbę) - świetne są w Szczecinie w ,,Kaskadzie" na samym dole w sklepie z kawa i herbatą.
Jeśli jednak nasz budżet nie udźwignie kolejnego wydatku, zawsze możemy poprosić w Palarni o zmielenie, należy informować baristę o sposobie parzenia (w naszym przypadku ,,French Press")
Wiemy już że nie musimy mieć ekspresu by pić dobrą kawę, ale jak ją przygotować?
To w następnym wpisie
Pozdrawiam !!