Jedzenie jabłek może być jednym z najlepszych sposobów aby schudnąć szybko i naturalnie. Jabłka to kopalnia witamin i innych składników odżywczych, przede wszystkim witaminy C, P, A oraz magnezu, potasu, wapnia, żelaza i błonnika. Zawarte w nich węglowodany proste bardzo szybko przenikają do krwi i stanowią zastrzyk energii. W owocach tych występuje unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne. Zmniejszają również wchłanianie cholesterolu do krwi (zapobiegają miażdżycy i zawałowi). Witamina A i magnez wpływa pozytywnie na układ nerwowy. Potas obniża ciśnienie, a żelazo zapobiega anemii. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg. W ich pestkach i skórce znajdują się pektyny, które działają na organizm oczyszczająco, usuwając z niego resztki niestrawionych pokarmów, przeczyszczają obecne w organizmie toksyczne substancje, zapobiegają zaparciom, regulują florę bakteryjną jelit. Zawarty w jabłku błonnik zmniejsza uczucie głodu.
Jabłka są bardzo sycące, zatem spożywanie ich nawet w nieco większej ilości sprzyja odchudzaniu, poprzez pobudzanie procesów trawiennych. Co najważniejsze, jabłka nie tuczą. Jednak podobnie jak ze wszystkim co spożywamy, nie należy z nimi przesadzać. Zawierają bowiem dość duże ilości cukru.