BUDYŃ - potrawa przyrządzana na bazie mleka i skrobi jako zagęstnika.
Podczas obróbki termicznej skrobia (zwykle pod postacią mąki pszennej lub ziemniaczanej)
rozkleja się i nadaje budyniowi półpłynną, a po zastygnięciu stałą, galaretowatą konsystencję.
Budyń zazwyczaj jest przygotowywany na słodko, z dodatkiem aromatów (np. wanilia) lub
kakao i podawany jako deser - z dodatkiem soku czy owoców, choć przyrządza się także budynie na
słono, np. grzybowy i warzywny:):):)
------------------------------------------------------------------------------------------------
Budyń Czekoladowy Naturalny ;);)
Przepis łatwy i szybki. Z grup dyskusyjnych niemieckich. Przepis ten widziałam też na
stronach polskich. Przepis wyśmienity, nie zawiera poza tym żadnej chemii. (przepis Dla
2 osób xD )
**Składniki ;
2 szklanki mleka
2 żółtka
4 płaskie łyżki cukru
2 łyżki kakao (ciemne)
2,5 łyżki mąki kartoflanej
cukier waniliowy
:):):):):):):):):):):)
Smacznego(!)(!)(!)(!)