WYSTĘPOWANIE: pospolicie na terenie całego kraju, gleby dość żyzne, miejsca częściowo zacienione przy tym wilgotne, porasta miejsca wzdłuż rzek, strumieni, brzegów jezior.
Drzewo lub krzew dorastające do 10-15 metrów wysokości.
DZIAŁANIE:
1. OWOCE zawierają antyoksydanty, witaminę C
Działają moczopędnie, przeciwgośćcowo, przeciwbiegunkowo.
2. KWIATY dodaje się do kąpieli - leczą różne zmiany skórne.
3. KORA działa przeciwgrzybicznie.
OD STRONY KUCHNI (OWOCE) :
- zbierane początkiem lipca można jeść na surowo
1. owoce przetwarza się na wina, kompoty, nalewki,
2. owoce mogą posłużyć jako nadzienie np. pierogi
3. z owoców można zrobić np. dżem, sok
Dżem:
kilogram dojrzałych owoców
250 gramów cukru
Owoce umyć, oddzielić od szypułek, wsypać do rondla, dolać 1/4 szklanki wody i gotować aż owoce zmiękną.
Przetrzeć przez sitko o małych oczkach w celu pozbycia się pestek.
Otrzymany przecier posłodzić, następnie smażyć do zagęszczęnia się dżemu.
Gorącym napełniać wyparzone słoiczki. Mocno zakręcić.
źródło: atlas dzikich roślin jadalnych
3 LIPCA 2018
3 LIPCA 2018
13 MAJA 2018
22 KWIETNIA 2018
21 KWIETNIA 2018
21 MARCA 2018
24 LUTEGO 2018
21 LUTEGO 2018
Wszystkie wpisy