składniki na 2 chałki:
550 g maki pszennej tortowej
40 g świeżych drożdży
1/2 szkl. mleka
4-5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek wody
2 łyżki masła
1 jajko
sezam do posypania
1. 1.Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, do powstania gładkiej masy
2. 2. mleko podgrzać (nie zagotować) , dodać roztwór drożdży oraz 3 łyżki mąki. (odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min)
3. 3.Jajko utrzeć z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym
4. 4.masło rozpuścić
5. 5.mąkę przesiać, zrobić dołek i dodawać kolejno składniki: zaczyn drożdżowy, jajko z cukrem, masło oraz wodę
6. 6.ciasto wyrobić do momentu, aż przestanie się lepić do rąk (można trochę podsypać mąką)
7. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
8. 7. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 równe części, i każdą na kolejne 3 cześci.
9. z ciasta formować długie wałki i zapleść ciasto w warkocz
8. uformowane chałki posmarować jajkiem lub wodą z cukrem i posypać sezamem (lub makiem)- odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 min
9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 min