photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 6 PAŹDZIERNIKA 2016

Chałka drozdżowa

składniki na 2 chałki:

 

550 g maki pszennej tortowej                                

40 g świeżych drożdży                                              

1/2 szkl. mleka                                                           

4-5 łyżek cukru  

1 opakowanie cukru waniliowego

5 łyżek wody  

2 łyżki masła      

1 jajko                                             

sezam do posypania                                                                                                              

 

 

 

1.            1.Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, do powstania gładkiej masy

2.           2. mleko podgrzać (nie zagotować) , dodać roztwór drożdży oraz 3 łyżki mąki. (odstawić w ciepłe                                      miejsce  na 15-20 min)

3.           3.Jajko utrzeć z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym

4.           4.masło rozpuścić

5.           5.mąkę przesiać, zrobić dołek i dodawać kolejno składniki: zaczyn drożdżowy, jajko z cukrem, masło oraz wodę

6.           6.ciasto wyrobić do momentu, aż przestanie się lepić do rąk (można trochę podsypać mąką)

7.               Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.

8.           7. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 równe części, i każdą na kolejne 3 cześci.

9.                z ciasta formować długie wałki i zapleść ciasto w warkocz

              8. uformowane chałki posmarować jajkiem lub wodą z cukrem i posypać sezamem (lub makiem)-                                      odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 min

         9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 min 

Informacje o bazyliaioregano


Inni zdjęcia: ... maxima24Skłot obrażen kronikakrukaPss...tak gaśnie motywacja downwardspiral*** coffeebean1Zegarek ze stali szlachetnej otienjasło damian7910kraków damian7910kraków damian7910kraków damian7910kraków damian7910