Kolejna potrawa z serii "wiosna- lato na bogato" :) Oczywiście bogato w warzywa, których aktualnie mamy pod dostatkiem :)
Składniki :
2 duże dojrzałe bakłażany,
2 małe papryki (ja dałam żółtą i pomarańczową)
2 duże pieczarki,
1 pierś z kurczaka,
2 kulki mozarelli,
6 pomidorków koktajlowych,
sól,
oliwa z oliwek
szczypiorek do posypania
Przygotowanie :
1. Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ (zostawiając ok. 7mm z każdej strony) posypać solą i odstawić na ok. 20 min. (do momentu aż się "spocą")
2. Kurczaka i warzywa pokroić w kostkę (miąższ z bakłażana również)
3. Paprykę podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać kurczaka i pieczarki i szczyptę soli. Dusić, aż mięso się zetnie, a woda z pieczarek odparuje.
4. bakłażany odsączyć od wody, opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Wypełnić farszem. Na każdą połówkę ułożyć po 3 połówki pomidorków i po 3 plasterki mozarelli.
5. Zapiekać w piekarniku (170st.) przez ok. 25 min (aż bakłażan będzie miękki)
6. Po wyjęciu ułożyć na talerzu, posypać szczypiorkiem.
Ja podałam swoje bakłażany z kaszką kuskus i sosem pomidorowym (przepis poniżej)
sos:
20 dag pomidorków koktajlowych,
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz cytrynowy , zioła prowansalskie, słodka papryka,
Przygotowanie :
Pomidory zblendować, przelać do rondla i dusić do zgęstnienia.
Dodać czosnek i przyprawy.
Na sam koniec dodać łyżkę masła. (sos będzie bardzo delikatny w smaku)
SMACZNEGO :)